Boresték

Borkóstolók

Borestjeink célja, hogy álljunk meg a rohanó világunkban, és teremtsük meg az alkalmat, hogy a bor beszéljen hozzánk.

Mit kínálnak a borbeszélgetések:

– Közös beszélgetéseket a borokról szabadon és őszintén, 8-10 fős társaságoknak.
– Nem borozgatást, hanem borkultúra alapjait kínálva.
– Már gyakorlott borkedvelők részére különlegességek, újdonságok megkóstolását.

Témák kedvcsinálónak:

– Bevezetés a borok világába, egy kis alapozás, hogy kedvet kapjunk a borokhoz.
– Hagyományos magyar fajták sora, fehérek és vörösek.
– Stílusok-termelők, egy jó borász már a szőlőtelepítésnél tudja, milyen bort szeretne készíteni majdan.
– Furmint böngészés – Száraz, félszáraz, gyümölcsös, hordós, édes, friss, érlelt és ez mind ugyanabból a fajtából.
– Kis pincék a nagy borpiacon, vajon hol a helyük, mit mutatnak?
– A terroár: 2 fajta párhuzamos kóstolása 4-4 borvidékről.

Részvételi díj:

– Témakörtől függően 8000-10 00 Ft/fő.
– A kóstolókon 8 féle borról beszélgetünk, hozzá apró falatokat adunk.

BORésTe BorEste borkurzus

Jelentkezés a borkurzusra

A kurzus óráit hetente a Bartók Béla úton Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galériában, 10-12 fős kiscsoportban 18.30 és 21:00 óra között tartjuk meg.

Minden este első negyedórájában az aznapi tematikáról diavetítéses bevezető előadással indítunk, és a tanuláshoz segítő, rendszerező jegyzetet is adunk.

A tematikus esték alkalmával 8-9 bor kóstolása és elemzése és háttértudás ismertetése történik meg.

Az esték tematikája fajták, borkarakterek és borkategóriák, borvidékek mentén épül fel.

BORISMERET 2 LÉPÉSBEN

Szeretnél valamennyire eligazodni a borok világában?
Erre állítottuk össze a két estés borismeretünket diákoknak, fiataloknak, borkedvelőknek.
Az első lépés a borkóstolás alapjait tanítja meg, a második este, a fehér-, és vörös-borokat és a bortípusokat, jellemző borkaraktereket mutatja be.
Egy alkalommal 8 féle bort kóstolunk.
Helyszín:
BOR és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria 1111 Bp. Bartók Béla út 8.

Jelentkezés:
Jelentkezés az összeg befizetésével (utalással: Métis Művészeti Kft ,OTP 11711058-20000789 vagy készpénzzel). Amennyiben a létszám betelik, várólistát indítunk. Létszám: 10-12 fő
www.boreste.hu vagy www.borkezmuves.hu oldalakon NÉV, TÉMA és IDŐPONT megjelölésével

Ár:
Két este ára 12.000Ft/fő,

Időpontok:
2020. február 11. kedd, 18.30 / 1. lépés
február 18. kedd 18.30 / 2. lépés

2020. március 3. kedd 18.30 /1. lépés
március 10. kedd 18.30 / 2. lépés

BORISMERET HALADÓKNAK

Más országok, ismertebb és kevésbé ismert borvidékeinek borait mutatja be az egyes estéken. Ez nem egy tanfolyam, hanem estek, amelyeket ki-ki érdeklődése és ideje szerint kiválaszthat. A boros utazások kalandját ígérjük ezekkel az estékkel. Kötetlenül, és mégis ismeretekkel gazdagítva a tudásotokat, és persze kiváló borok kóstolásával!
Ezeket az egyes estéket baráti társaságoknak is ajánljuk.
Egy alkalommal 8 féle bort kóstolunk.
Helyszín:
BOR és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria 1111 Bp. Bartók Béla út 8.

Jelentkezés:
Jelentkezés az összeg befizetésével (utalással: Métis Művészeti Kft , OTP 11711058-20000789 vagy készpénzzel). Amennyiben a létszám betelik, várólistát indítunk. Létszám: 10-12 fő
www.boreste.hu vagy www.borkezmuves.hu oldalakon NÉV, TÉMA és IDŐPONT megjelölésével

Ár:
Az este ára 10.000Ft/fő/alkalom

Dátum Bemutatás Leírás
9. 29. Az első este, az 1. lépésben a borkóstolás lépéseit tanítja meg A borkóstolás képesség a borok fejismerésére, a borok elemzésére, a borok értékelésére és legfőképpen képesség a borbeszélgetésekre. Az este folyamán, a borismeret első lépésében ezeket a képességeket remélhetjük részben vagy csaknem teljesen elsajátítani és gyakorolni.
10. 1. Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot és a bordeaux-i cuvée 3 kékszőlő, 3 prémium vörösbor, külön fajtabor, együtt pedig a bordeaux-i cuvée. Tanulni és élvezni lehet, hogyan válik három eggyé. Példákat a világ borvidékeiről kóstolunk.
10. 6. A második este, a borokat és a bortípusokat, a borkaraktereket mutatja be. A borvidéki testvérpár, a világvezető borvidékeivé vált és civakodó borvidékei Kaliforniából. A versenyüket nem ledönteni, csupán a boraikat összehasonlítani kívánjuk! Azért komoly verseny várható!!!
10. 8. Toszkána és Sangiovese Toszkána egy kimeríthetetlen bor-ország, tradíció és innováció. Egyedi fajta, egyedi borai. A borsor Toszkána keresztmetszetét adja!
10. 13. Az első este, az 1. lépésben a borkóstolás lépéseit tanítja meg A borkóstolás képesség a borok fejismerésére, a borok elemzésére, a borok értékelésére és legfőképpen képesség a borbeszélgetésekre. Az este folyamán, a borismeret első lépésében ezeket a képességeket remélhetjük részben vagy csaknem teljesen elsajátítani és gyakorolni.
10. 15. Portugália – de nem csak a portói Portugália nemcsak Porto, de Porto nagyon Portugália, rólunk kapunk képet ma este. Atavisztikus ősi és innovatív új borok kóstolását várhatjuk.
10. 20. A második este, a borokat és a bortípusokat, a borkaraktereket mutatja be. Az este célja, hogy a borkaraktereket, a bortípusok megismerjük, és azokban el tudjunk igazodnak. Ehhez szükséges a borcsoportok ismerete, azok jeles képviselőit kóstoljuk, a bőséges információk, eligazító ábrák teszik lehetősévé, hogy az este végeztével képesek legyünk a borvilágot átlátni.
10. 22. Lokális fehér év vörös borok A helyi borok a borvilág nagy értékei! Mit nyújtanak a lokális borok a globális fogyasztónak? Erre ad választ a világ néhány pontjáról választott fehér- és vörösbor kóstolása.
10. 25. Borok az Andok két oldaláról Chile versus Mendoza (ARG) Az Andok magas hegycsúcsai választják el őket, de ez termőhelyeikben és így a boraikban is nagyon sokat jelent. Ezt ellenőrizzük és élvezzük az este válogatott boraiban.
11. 5. Spanyol borkörkép a leghíresebb bortípusok bemutatásával Rioja, Ribera del Duero, Jerez-Xerez-Sherry, Malaga, Priorat a világ bor gyöngyszemei. Egy este járjuk körbe őket bormintáinkkal!
11. 12. A Rajnai rizling (Riesling)  és az Olaszrizling összehasonlítása A Rizling néha keverednek a fejünkben. A nemzetközi borokkal nem csak rendet akarunk tenni a fejünkben, hanem komoly élvezeti értéket is várhatunk az estétől.
11. 19. Az Új világ borainak egyik kiváló képviselője – Dél-Afrika Távoli, egzotikus, misztikus. Ez Dél-Afrika borászata. Pedig nagyon egyedi és értető, emberi és közeli, különleges és könnyen élvezhető.
11. 26. Miért híres Bordeaux? Nem lehet megkerülni és kikerülni, nem lehet folytan tanulni belőle, nem lehet ismét és ismét kóstolni, élvezni és értelmezni a bordeaux-i chateaux-k borait. Az estétől egyszerre várhatunk élvezeti és intellektuális élményt.
12. 3. Az újvilági borok kiváló képviselői – Ausztrália és Új-Zéland Két újvilági termelő, szinte „szomszédok” mégis mennyire más. A hasonlóságot és a különbségeket akarjuk feltérni. Így érthetjük meg példátlan borsikereik titkát.
12. 10. Habzóborok és pezsgők már az ünnepekre készülve – Prosecco, Cava, Champagne Sokan gondolhatják, hogy Champagne után a pezsgők második sora érdektelen, pedig nem. Versenyképesek, jelentős kóstolási élményt kínálnak, változatosak, gyakran az első sorba kérezkednek, piaci sikereket érnek el, meghatározó pezsgő márkákat képviselnek.