Boresték

Borkóstolók

Borkóstolóink célja, hogy álljunk meg a rohanó világunkban, és teremtsük meg az alkalmat, az együttlétre, közös kóstolásra, beszélgetésre.

A helyiség 8-12 fős csoportoknak, baráti társaságoknak ideális.

 

Részvételi díj:

– Témakörtől függően 6000-10 00 Ft/fő, egyeztetés szükséges.
– A kóstolókon 5-8 féle hazai borról beszélgetünk, hozzá apró falatokat adunk.

A kóstoló háziasszonya: Kampósné W. Grácia kertészmérnök, “független borszakértő”.

 

BORésTe BorEste

Jelentkezés

A kurzus óráit hetente a Bartók Béla úton Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galériában, 10-12 fős kiscsoportban 18.30 és 21:00 óra között tartjuk meg.

Minden este első negyedórájában az aznapi tematikáról diavetítéses bevezető előadással indítunk, és a tanuláshoz segítő, rendszerező jegyzetet is adunk.

A tematikus esték alkalmával 8-9 bor kóstolása és elemzése és háttértudás ismertetése történik meg.

Az esték tematikája fajták, borkarakterek és borkategóriák, borvidékek mentén épül fel.

Kérjük, itt adja meg jelentkezési adatait!

Formátum: 06205555555
Válassza ki, hogy melyik borestén szeretne részt venni!
Hírlevelünkre feliratkozva értesülhet borestjeinkről, termékeinkről, kiállításainkról. Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat a későbbiekben.

A BORESTÉKRŐL

A BorEsteket dr Botos Ernő Péter vezeti előadással, vetítéssel és közös kóstolóval.

Más országok, ismertebb és kevésbé ismert borvidékeinek borait mutatja be az egyes estéken.
Ez nem egy tanfolyam, hanem estek, amelyeket ki-ki érdeklődése és ideje szerint kiválaszthat.
A boros utazások kalandját ígérjük ezekkel az estékkel. Kötetlenül, és mégis ismeretekkel gazdagítva a tudásotokat, és persze kiváló borok kóstolásával!
Ezeket az egyes estéket baráti társaságoknak is ajánljuk.
Egy alkalommal 8 féle bort kóstolunk.
Helyszín:
BOR és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria 1111 Bp. Bartók Béla út 8.

Jelentkezés:
Jelentkezés az összeg befizetésével (utalással: Métis Művészeti Kft , OTP 11711058-20000789 vagy készpénzzel).
Amennyiben a létszám betelik, várólistát indítunk. Létszám: 10-12 fő
info@borkezmuves.hu címen NÉV, TÉMA és IDŐPONT megjelölésével

Ár:
Az este ára 10.000Ft/fő/alkalom

Nap Tematika Bemutatás
09.16 ÓÓÓ Afrika – Dél-Afrikai

borsor

„Valahol az ó- és újvilági borok között”
Dél-Afrika nekünk igen távoli borvidékek hazája. Pezsgő, Chenin blanc, Pinotage és más borok, egyenesen a búrok és társaik pincéiből, teljes keresztmetszetet szolgálva a borairól is híres országról.
09.23. Ahol a világ legdrágább borai teremnek Burgundia (Bourgogne) Crémant, Chardonnay és Pinot noir, ez mind Burgundia (Bourgogne)!
A világ egyik legklasszikusabb, de egyik legerősebben klasszifikáltborvidékének borait fogjuk kóstolni, amiben közös a kultúra, és olyan nagyon egyedi a borok karaktere!A borvidék különös elegye a népi eredetnek és az arisztokratikus jelennek. Mitől ilyen híresek és miért olyan drágák a burgundiai borok?
09.30. Miért rajonganak sokan az ausztrál borokért?  – Ausztráliai borsor A tipikus új-világ borvidékeinek legjellemzőbb borai!
Az ausztrál borok izgalmasak, mert különböző borvidékek, különböző birtokok adják az ausztrál borászat keresztmetszetét. Érdemes megismerni ennek a távoli országnak a borait, amelyik a világ 6. legnagyobb bortermelője és 4. legnagyobb borexportőre.
10.07. Három fehér bor óriás Chardonnay, Sauvignon blanc és Pinot gris a bor világában
Ez a 3 óriás szőlőfajta nem 3, hanem „23” borkaraktert ad a világnak. Ebből válogatunk kedvünkre, keressük a fajta és a termőhely kapcsolatát. Hogyan módosítja a fajta karakterét a termőhely? Erre keressük a választ.
10.14. Bordeaux Cabernet sauvignon + 1 Cabernet franc + 1 Merlot≤ Bordeaux
Hogyan lehetséges, hogy három világfajta egy küvében még további értéket állít elő, egy magasabb szintre lépnek? A kérdésre a választ a borok kóstolási élményeivel és elemzéseivel találjuk meg.
10.21. Új-Zéland – az Újvilág legeurópaibb sikertörténete borokban elmesélve Új-Zéland – a világ legfrisseb sikertörténete
Új-Zéland észak – dél bortúrája a tegnappal vált borkedvelő és a bor gourmet számára is csupa izgalom! Vigyázat, itt a dél ((déli sark) felé a fehérborok száma és értéke nő! Új-zélandi pezsgők, fehér- és vörösborok az este kínálatában.
10.28. Rizling és Olaszrizling – csak nevükbenhasonlóak, de nézzünk mögéjük Rizling (Riesling) és az Olaszrizling csak nevükben hasonlóak, vagy mégsem?
Két fajta, két fehérbor az észak, vagy éppen a déli félteke déli borvidékeiről, hasonló névvel, de lehet hasonló karakterrel is? Mit ad az egyik és mit ad a másik szőlőfajta a bor világának? Ezt vizsgáljuk a világ borvidékeiről válogatott kóstolókkal és a borok elemzéseivel.
11.04. Nemcsak portói – Portugália a múlt, a jelen és a jövő borai Portugália nemcsak Porto – klasszikus és modern borai egy este!
Egy érdekes ország, ahol a klasszikus és a modern vetekszik egymással borvidékein és borain keresztül. Ezt a távolságot tekintjük át a jellegzetes portugál borok kóstolása során.
11.11 Chile és Argentína (Mendoza) – az Andok összeköt és elválaszt Az Andok két oldala és mégis más!
Mendoza (ARG) magaslati borvidék, mely erős karakterű, különleges borokat kínál. 

Chilében a Csendes- óceán, az Andok és a termikus zónákkal lehatárolt borvidékeik biztosítják a borok sokszínűségét.

11.18. Se német, se francia. Ez Elzász! Elászi borok, nem német és nem francia borok. Akkor milyenek? Ezt nézzük és beszéljük meg az este!
A világ fehérborpiacán az elzászi fűszeres tramini (Gewürztraminer) egy igazodási pont. Ezen felül lesz még Crémant, Riesling, Pinot noir és még sok izgalom.
11.25. Testvérharc Kaliforniában – Sonoma és Napa borversenye Két óriássá nőtt borvidék borinak összehasonlító kóstolója!
Az új borvilág prémium borászatai itt koncentrálódnak. A borvidékek és birtokainak fejlődése folyamatos és dinamikus. Két termőhely eltérő borainak összehasonlító kóstolása nagy borélvezetet ígér!
12.02 Stílus és elegancia – Olaszország északi borsora Ami Rómától északra van, az valami más! Borban is más!
Dél-Tirol, Prosecco, Valpolicella, Soave, Piemont, Modena, hogy az esti borkalandunk legfontosabb állomásait és borait említsük. Ide mindenki vágyik, de a borkedvelőknek ezek kötelező úti célok.
12.09 Ibéria mágikus bor háromszöge – Sherry, Rioja, Penédes Változatos körkép Jerez-Xérès-Sherry, Rioja és Penédes – eltérő borok, eltérő borkultúrák egy félszigetről
Jerez-Xérès-Sherry likőr borai, Rioja Tempranillo vörösborai, Penédes Garnacha (Grenache) vörösborai, Xarel-lo és Macabeo fehérborai és Cava pezsgői a borvilág borkaraktereink szélsőértékeit adják. Amennyiben létezik a borkarakterek között távolság, azt itt megkóstolhatjuk és megbeszélhetjük.
12.16. Minden, ami pezseg Sekt, Prosecco, Spumante, Cava, Crémant, Champagne – ez mind pezsgő – ünnepi körkép
A világ borpiac húzó termékei, folyamatos fejlődésben vannak, egyre többet fogyasztunk belőlük, egyre jobban kategorizálhatók. A BORésTEBorEste folyamán ezt a fejlődést értelmezhetjük kóstolásaink folyamán.