Boresték

Borkóstolók

Borestjeink célja, hogy álljunk meg a rohanó világunkban, és teremtsük meg az alkalmat, az együttlétre, közös kóstolásra, beszélgetésre. A helyiség 8-12 fős csoportoknak, baráti társaságoknak ideális.

Részvételi díj:

– Témakörtől függően 6000-10 00 Ft/fő, egyeztetés szükséges.
– A kóstolókon 5-8 féle borról beszélgetünk, hozzá apró falatokat adunk.

BORésTe BorEste

Jelentkezés

A kurzus óráit hetente a Bartók Béla úton Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galériában, 10-12 fős kiscsoportban 18.30 és 21:00 óra között tartjuk meg.

Minden este első negyedórájában az aznapi tematikáról diavetítéses bevezető előadással indítunk, és a tanuláshoz segítő, rendszerező jegyzetet is adunk.

A tematikus esték alkalmával 8-9 bor kóstolása és elemzése és háttértudás ismertetése történik meg.

Az esték tematikája fajták, borkarakterek és borkategóriák, borvidékek mentén épül fel.

Kérjük, itt adja meg jelentkezési adatait!

Formátum: 06205555555
Válassza ki, hogy melyik borestén szeretne részt venni!
Hírlevelünkre feliratkozva értesülhet borestjeinkről, termékeinkről, kiállításainkról. Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat a későbbiekben.

A BORESTÉKRŐL

Más országok, ismertebb és kevésbé ismert borvidékeinek borait mutatja be az egyes estéken. Ez nem egy tanfolyam, hanem estek, amelyeket ki-ki érdeklődése és ideje szerint kiválaszthat. A boros utazások kalandját ígérjük ezekkel az estékkel. Kötetlenül, és mégis ismeretekkel gazdagítva a tudásotokat, és persze kiváló borok kóstolásával!
Ezeket az egyes estéket baráti társaságoknak is ajánljuk.
Egy alkalommal 8 féle bort kóstolunk.
Helyszín:
BOR és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria 1111 Bp. Bartók Béla út 8.

Jelentkezés:
Jelentkezés az összeg befizetésével (utalással: Métis Művészeti Kft , OTP 11711058-20000789 vagy készpénzzel). Amennyiben a létszám betelik, várólistát indítunk. Létszám: 10-12 fő
info@borkezmuves.hu címen NÉV, TÉMA és IDŐPONT megjelölésével

Ár:
Az este ára 10.000Ft/fő/alkalom

Nap Tematika Bemutatás
09.16 ÓÓÓ Afrika – Dél-Afrikai

borsor

„Valahol az ó- és újvilági borok között”
Dél-Afrika nekünk igen távoli borvidékek hazája. Pezsgő, Chenin blanc, Pinotage és más borok, egyenesen a búrok és társaik pincéiből, teljes keresztmetszetet szolgálva a borairól is híres országról.
09.23. Ahol a világ legdrágább borai teremnek Burgundia (Bourgogne) Crémant, Chardonnay és Pinot noir, ez mind Burgundia (Bourgogne)!
A világ egyik legklasszikusabb, de egyik legerősebben klasszifikáltborvidékének borait fogjuk kóstolni, amiben közös a kultúra, és olyan nagyon egyedi a borok karaktere!A borvidék különös elegye a népi eredetnek és az arisztokratikus jelennek. Mitől ilyen híresek és miért olyan drágák a burgundiai borok?
09.30. Miért rajonganak sokan az ausztrál borokért?  – Ausztráliai borsor A tipikus új-világ borvidékeinek legjellemzőbb borai!
Az ausztrál borok izgalmasak, mert különböző borvidékek, különböző birtokok adják az ausztrál borászat keresztmetszetét. Érdemes megismerni ennek a távoli országnak a borait, amelyik a világ 6. legnagyobb bortermelője és 4. legnagyobb borexportőre.
10.07. Három fehér bor óriás Chardonnay, Sauvignon blanc és Pinot gris a bor világában
Ez a 3 óriás szőlőfajta nem 3, hanem „23” borkaraktert ad a világnak. Ebből válogatunk kedvünkre, keressük a fajta és a termőhely kapcsolatát. Hogyan módosítja a fajta karakterét a termőhely? Erre keressük a választ.
10.14. Bordeaux Cabernet sauvignon + 1 Cabernet franc + 1 Merlot≤ Bordeaux
Hogyan lehetséges, hogy három világfajta egy küvében még további értéket állít elő, egy magasabb szintre lépnek? A kérdésre a választ a borok kóstolási élményeivel és elemzéseivel találjuk meg.
10.21. Új-Zéland – az Újvilág legeurópaibb sikertörténete borokban elmesélve Új-Zéland – a világ legfrisseb sikertörténete
Új-Zéland észak – dél bortúrája a tegnappal vált borkedvelő és a bor gourmet számára is csupa izgalom! Vigyázat, itt a dél ((déli sark) felé a fehérborok száma és értéke nő! Új-zélandi pezsgők, fehér- és vörösborok az este kínálatában.
10.28. Rizling és Olaszrizling – csak nevükbenhasonlóak, de nézzünk mögéjük Rizling (Riesling) és az Olaszrizling csak nevükben hasonlóak, vagy mégsem?
Két fajta, két fehérbor az észak, vagy éppen a déli félteke déli borvidékeiről, hasonló névvel, de lehet hasonló karakterrel is? Mit ad az egyik és mit ad a másik szőlőfajta a bor világának? Ezt vizsgáljuk a világ borvidékeiről válogatott kóstolókkal és a borok elemzéseivel.
11.04. Nemcsak portói – Portugália a múlt, a jelen és a jövő borai Portugália nemcsak Porto – klasszikus és modern borai egy este!
Egy érdekes ország, ahol a klasszikus és a modern vetekszik egymással borvidékein és borain keresztül. Ezt a távolságot tekintjük át a jellegzetes portugál borok kóstolása során.
11.11 Chile és Argentína (Mendoza) – az Andok összeköt és elválaszt Az Andok két oldala és mégis más!
Mendoza (ARG) magaslati borvidék, mely erős karakterű, különleges borokat kínál. 

Chilében a Csendes- óceán, az Andok és a termikus zónákkal lehatárolt borvidékeik biztosítják a borok sokszínűségét.

11.18. Se német, se francia. Ez Elzász! Elászi borok, nem német és nem francia borok. Akkor milyenek? Ezt nézzük és beszéljük meg az este!
A világ fehérborpiacán az elzászi fűszeres tramini (Gewürztraminer) egy igazodási pont. Ezen felül lesz még Crémant, Riesling, Pinot noir és még sok izgalom.
11.25. Testvérharc Kaliforniában – Sonoma és Napa borversenye Két óriássá nőtt borvidék borinak összehasonlító kóstolója!
Az új borvilág prémium borászatai itt koncentrálódnak. A borvidékek és birtokainak fejlődése folyamatos és dinamikus. Két termőhely eltérő borainak összehasonlító kóstolása nagy borélvezetet ígér!
12.02 Stílus és elegancia – Olaszország északi borsora Ami Rómától északra van, az valami más! Borban is más!
Dél-Tirol, Prosecco, Valpolicella, Soave, Piemont, Modena, hogy az esti borkalandunk legfontosabb állomásait és borait említsük. Ide mindenki vágyik, de a borkedvelőknek ezek kötelező úti célok.
12.09 Ibéria mágikus bor háromszöge – Sherry, Rioja, Penédes Változatos körkép Jerez-Xérès-Sherry, Rioja és Penédes – eltérő borok, eltérő borkultúrák egy félszigetről
Jerez-Xérès-Sherry likőr borai, Rioja Tempranillo vörösborai, Penédes Garnacha (Grenache) vörösborai, Xarel-lo és Macabeo fehérborai és Cava pezsgői a borvilág borkaraktereink szélsőértékeit adják. Amennyiben létezik a borkarakterek között távolság, azt itt megkóstolhatjuk és megbeszélhetjük.
12.16. Minden, ami pezseg Sekt, Prosecco, Spumante, Cava, Crémant, Champagne – ez mind pezsgő – ünnepi körkép
A világ borpiac húzó termékei, folyamatos fejlődésben vannak, egyre többet fogyasztunk belőlük, egyre jobban kategorizálhatók. A BORésTEBorEste folyamán ezt a fejlődést értelmezhetjük kóstolásaink folyamán.