Kerámiák és üvegek

Raku kerámiák

RAKU, a szándékos esetlegesség

Az általunk készített tárgyak a XVI. századbeli japán RAKU mázégetési technika felújításával kelnek életre. A speciális, samottos agyagból készített edényeket zsengélés után (első, máz nélküli égetés) nem a hagyományos mázakkal vonjuk be, hanem a felületükre oxidokat (réz-oxid, vas-oxid…) viszünk fel. A második, „RAKU” égetés szabadtéri kemencében, kb. 1000 Celsius fokon történik.

Ilyen magas hőmérsékleten, izzó állapotban, hosszú fogóval emeljük ki a tárgyakat a kemencéből, majd azonnal nedves fűrészporral, forgáccsal, papírral kevert homokba helyezzük, gyorsan betakarjuk, így elvonjuk az oxigént.

E redukciós folyamat során, a földben alakulnak ki azok a különleges színek és a repedéshálózat (archaikus jelleg), amik jellemzik raku tárgyainkat és megadják egyediségüket.

Kínálatunkban megtalálhatók: órák, tükrök, tálak, dísztárgyak, vázák, medálok, füstölő tartók, mécses tartók.

Kerámiák

Nagy kincsünk, a hagyományos fazekas munkák díszítővilága is képviselve van használati tárgyainkban Kézműves technikával készült, hagyományos, terrakotta és kétszer égetett mázas, egyedi kerámiák.

Kínálatunkban megtalálhatók: főző-sütő edények, dísztárgyak kertbe, lakásba, hűtő mágnesek, csempék, kerámia virágok, kancsók, kaspók.

Egyedi üvegtárgyak

Rogyasztott üvegek – kicsi ékszertől az órán át a nagyméretű tálig.
Egy anyag, amivel szintén nagyon izgalmas dolgozni, mindig új meglepetéseket okoz egyszerűségével, eleganciájával.

A rogyasztás az üveg meleg megmunkálási technikája, mely kemencében, 700-1000 Celsius fok között történik.

Kerámia-, illetve fém sablonok segítségével alakítjuk különböző formájúvá a többrétegű üveget.
A hőmérséklet és a fűtési időtartamok változtatásával befolyásolható, mennyire olvadjanak össze az üvegrétegek.
Felsorolás és képek: ékszerek, órák, tálak, sajttálak, újra-üvegek palackból, különleges fali és álló vázák, mécses tartók, dekoratív nagy üvegtálak is készülnek rogyasztott üvegből.

Művészkellékek

Kezdő- és haladó művészeknek.

Szénrúd, szénceruza, pasztellkréta, ecsetek, festővásznak, olajfesték.